Kyrka i Algeriet stängs av myndigheterna

En kyrka i Algeriet har stängts av myndigheterna, efter anklagelser om att ”illegalt trycka upp biblar och publikationer avsedda för evangelisation.

Lokala myndigheter hävdar att kyrkan har använts för att “illegalt trycka upp biblar och publikationer avsedda för evangelisation”.Det var den 9 november som polisen stängde ner kyrkan, som ligger i staden Aïn Turk i nordvästra Algeriet. Kyrkan, som tillhör Protestant Church of Algeria, har enligt polisens rapport inte tillstånd från staten.

Församlingens pastor, Mahmoud Haddad, menar att inget fel har begåtts, och att anklagelserna från polisen är ogrundade.

– För det första är församlingen ansluten till Protestant Church of Algeria, som är erkänd av regeringen sedan 1974 och godkänd av både inrikesdepartementet och den lokala regeringen. Det pågår dessutom inte någon verksamhet i kyrkans lokaler för att tycka evangelierna eller annat kristet material, säger Mahmoud Haddad. 

Han menar att det förekommer flera ”felaktigheter och osanningar” i rapporten, som även ska ha fel namn på pastorn i församlingen.

– Jag är väldigt ledsen över den orättvisa förföljelse som vi utsatts för. Rapporten baserar sig på falska grunder, säger Youssef, en av församlingens styrelseledamöter till World Watch Monitor.

World Watch Monitor har tidigare rapporterat om hot och trakasserier som kyrkor och församlingar i Algeriet utsätts för.

I februari 2016 antogs en ny konstitution i Algeriet, som slår fast att religionsfrihet råder i landet. Men lagen verkar inte ha fått genomslag i praktiken. Flera församlingar har beordrats att upphöra med alla religiösa aktiviteter med motiveringen att de har brutit mot en lag från 2006, som reglerar icke-muslimers religionsfrihet.

Tidigare har även företrädare för Protestant Church of Algerias internationella samarbetspartners nekat visum in i landet.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W