Kristen man fängslad efter falska anklagelser

Bulus* från norra Nigeria har dömts till tio års fängelse på falska anklagelser om boskapsstöld från sin familj. Anklagelserna riktades mot mannen efter att han konverterat till kristendomen.

Att tillhöra den etniska gruppen Fulani likställs många gånger med att vara muslim. När Bulus, 32, från delstaten Bauchi i norra Nigeria, bestämde sig för att bli kristen, blev han inte bara utesluten från sin familj - de såg också till att han hamnade i fängelse på falska grunder.

Bulus arresterades av polisen efter att hans familj påstått att han stulit boskapsdjur. Trots att det saknas bevis för stölden, har han dömts till tio års fängelse.

Fängelsecellen är trång och under nätterna är det svårt att få plats att sova "bekvämt" på det kalla golvet. Maten fångarna får är både för lite och för näringsfattig, och Bulus lider av återkommande diarréanfall.

Konverterade till kristendom
När han var 25 år gammal kom en grupp kristna till hans by, och Bulus bestämde sig för att konvertera, trots risken att förföljas av sin familj.

Innan konverteringen hade Bulus levt ett halvnomadiskt liv som är vanligt bland folk från fulanistammen, där han lärt sig vakta sin fars boskap, jaga och be fem gånger om dagen till Allah. Nästan 99 procent av dem som tillhör fulanistammen är muslimer.

Fulaniherdar med sina kor. Bilden har ingen koppling till artikeln.

Bulus familj och släkt motsatte sig starkt hans konvertering och försökte göra allt för att få honom tillbaka till deras tro. När han vägrade hotade hans pappa med att förneka honom. Bulus förlorade sitt arv, stödet från släkten och skyddet från den klan som släkten ingår i, och han fick heller inte ingå ett arrangerat äktenskap.

Efter att Bulus fortfarande vägrade överge sin nya tro, hotade familjen med att döda honom - det var då han bestämde sig för att fly. Han flydde söderut till staden Jos i centrala Nigeria och påbörjade en teologisk utbildning. Efter fyra år var han klar.

– Under studietiden lärde jag mig mycket om Kristus och insåg vilken omsorg han har om mitt liv. I början var det en mycket ensam tid, jag hade inga vänner, ingen familj och inget nätverk. Jag var väldigt arg på min familj för hur de hade behandlat mig, säger Bulus.

– Jag lärde mig mycket om förlåtelse, och efter min examen ville jag återvända hem för att se om det fanns en möjlighet för mig och min familj att återförenas, berättar han.

Men någon återförening blev det inte.

Deras hat hade snarare växt och blev ännu starkare när de hörde att jag blivit pastor. Innan jag lyckades fly en andra gång, blev jag tillfångatagen och slagen av några släktingar. Jag trodde jag skulle dö, men de tog mig till polisstationen, säger Bulus.

Bulus anklagades för att ha stulit några getter från släktingarna. Trots att det saknades bevis för stölden, arresterades Bulus. Efter fem dagar ställdes han inför rätta.

 Jag hade inte någon möjlighet att försvara mig, utan hölls kvar i fängelset, säger han.

Styrkt av sin tro
Anklagelserna från familjen sårade honom, och tiden i fängelset är svår, men trots motgångarna kan han hämta styrka i sin kristna tro.

– Även Jesus, som inte syndade, led. Han dog en smärtsam död på korset, tillsammans med kriminella. Jag insåg att jag behövde leva som han gjort, och ta mitt kors. När jag bestämde mig för det, så upplevde jag hur Gud gav mig tillräckligt med styrka för att varje dag predika de goda nyheterna även i fängelset, säger han.

Han berättar att hans medfångar regelbundet kommer till honom för att få råd och förbön.

– Bulus är annorlunda, han verkar vara tillfreds även när han ställs inför svårigheter, berättar en av fångvaktarna.

Open Doors har hjälpt Bulus med en försvarsadvokat och hans fall kommer att tas upp i rätten på nytt.

*Namnet har ändrats av säkerhetsskäl.
Foto: Fulani-herdar i centrala Nigeria. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W