Kyrka i Etiopien stängs efter attack

En pingstkyrka i Etiopien uppmanas upphöra med sina gudstjänster – efter att församlingen attackerats av en mobb och en församlingsmedlem arresterats för "olagliga aktiviteter" som evangelisation.

Församlingsmedlemmen från Full Gospel Church i Tikil Dingaye, arresterades för "olagliga aktiviteter" som "väckte religiösa konflikter" i samband med attacken mot kyrkan.

Full Gospel Church har tidigare ansökt om att få ett landområde för att bygga en kyrka, när ansökan avslogs köpte församlingen istället ett hus för att hålla sina gudstjänster i.

Även om Etiopien garanterar religionsfrihet på pappret så utsätts pingstförsamlingar utanför städerna ofta för restriktioner, i ett samhälle som domineras av den etiopiska ortodoxa kyrkan.

Tidigt på morgonen söndagen den 11 juni förstörde en mobb kyrkans samlingslokal, kontor och en församlingsmedarbetares bostad. Flera församlingsmedlemmar attackerades och blev bestulna på sina pengar. En man förlorade sina framtänder i attacken.

Gärningsmännen misstänks tillhöra studentrörelsen Mahibere Kidusan, som av kritiker kallats fanatisk. Deras mål är att bevara traditionerna och dominansen hos den etiopiska ortodoxa kyrkan i samhället. Gruppen har tidigare kritiserats av den ortodoxa kyrkans patriark för att ha framfört "ogrundade anklagelser" efter att den påstod att förnyelserörelsen inom kyrkan infiltrerat den ortodoxa kyrkans seminarier.

I juni misstänks en av studentrörelsens medlemmar ha stulit dokument för evangelisationsplanering och lämnat över dem till polisen. En församlingsmedlem arresterades sedan och åtalades för att "ha väckt religiösa konflikter genom olagliga aktiviteter".

Församlingsledarna rapporterade attacken till det lokala förvaltningskontoret i Gondar, och bad om skydd mot ytterligare attacker. I stället för beskydd fick de ett brev som informerade dem om att de inte längre fick bedriva religiös verksamhet i bostadsområdet.

Bakgrund
En kyrka i EtiopienFörra månaden rapporterade World Watch Monitor om en attack mot Full Gospel Church i Hirna. Även den attacken grundade sig i ilska mot kristen evangelisation.

Under attacken den 16 juli fick en 27-årig man djupa sår i bakhuvudet då han attackerades ensam i sitt hem av en grupp muslimer med machetes.

Mannen, som av säkerhetsskäl inte kan namnges, lämnades med livshotande skador. Han skickades från den lokala kliniken till ett närliggande sjukhus som i sin tur skickade honom till Adama. Där opererades mannen så att han senare kunde flyttas till ytterligare ett sjukhus för att kunna få specialistvård. Läget för mannen är alvarligt men stabilt.

En källa berättar för World Watch Monitor att de muslimer som attackerade mannen var upprörda för att han hade evangeliserat. Gruppen hade först attackerat församlingens lokaler innan de gick vidare till mannens hus.

Enligt World Watch List från Open Doors ökar våldet mot kristna i Etiopien. Under 2016 rapporterades över 100 incidenter mot kristna, däribland fysiska attacker, fängslanden och dödande av kristna.

Men kristna utsätts också för andra typer av trakasserier. En muslim som har konverterat till kristendomen blir ofta förnekad av sina familjemedlemmar och förlorar arvsrätt och vårdnad av barn.

Evangeliska kristna möter förföljelse både av mer konservativa kristna från den ortodoxa kyrkan och dessutom av regeringen. Delstaten Tigray i norra Etiopien överväger att godkänna en ny lag som innebär ett förbud för kristna att evangelisera utanför sina respektive kyrkor. Lagförslaget skulle också göra det svårare för församlingar som inte tillhör den ortodoxa kyrkan att äga sin egen kyrka eller mötas för samlingar i hemmen.

Enligt den senaste folkräkningen år 2007 så växer protestantisk kristendom snabbt i Etiopien. 63 procent av Etiopiens befolkning är kristna och en majoritet tillhör den Etiopiska ortodoxa kyrkan. Den brittiske teologen och professorn Allan Anderson sa 2014 att Etiopien är hem för "en av de snabbast växande evangelikala kyrkorna i världen".

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W.