Kristna dödade efter vägran att recitera koranen

Tre kristna kenyaner har dödats av al-Shabab, efter att de vägrat recitera den islamska trosbekännelsen. En fjärde person, med utvecklingsstörning, dödades också.

Man i Kenya. Foto: Open Doors (bilden har ingen koppling till artikeln).Den var natten till den 18 augusti som de fyra kristna männen dödades. Vid niotiden på kvällen tvingades en av männen, Changawa Muthemba, 40, ut från sitt hem i Kasala Kairu av en grupp beväpnade män. De gick sedan vidare till hans svåger Joseph Kasena, 42, där en granne, Kadenge Katana, 17, också råkade befinna sig.

De tre männen hotades med machete och beordrades att recitera den islamska trosbekännelsen, shahada. När ingen av männen gjorde det bands de och höggs därefter till döds.

Därefter tog sig gärningsmännen hem till Joseph Kasenas äldre bror Charo, 50, och dödade honom.

Tidigare samma dag ska några från lokalbefolkningen ha träffat ett antal somaliska herdar, som hotat dem.

– Men det var inte det som orsakade attacken, utan det gav bara ett tillfälle attacken. Al-Shabab visste att dessa män var kristna och att Joseph var församlingsledare, säger en person från området.

Josephs hustru Caroline blev vittne till dådet, och är allvarligt chockad. Joseph var en av de äldste i sin församling, och jobbade med kommunalt jordbruk samt som kock på ett hotell i området. Han var även nattvakt hos en utländsk familj. Hans hustru driver en liten kiosk.

Familjen till den 17-årige pojken, som tillhör en lokal katolsk kyrka, är förkrossade efter mordet, uppger personen, som vill vara anonym.

Sympatisörer och anhängare till al-Shabab är djupt integrerade i de lokala samhällena i vid Kenyas kust nära Somalia, där den islamistiska rörelsen har sitt ursprung.

– De rör sig fritt och är ofta i konflikt med kenyanska jordbrukare, då deras djur äter av jordbrukarnas grödor. De boende klagar på att polisen inte gör något, utan snarare gynnar herdarna, säger personen.

Förra månaden halshöggs nio kenyaner av anhängare till al-Shabab – några av dem var kristna. Dådet inträffade i Padaguo i västra Lamu. Ett vittne uppger för Washington Post att förövarna "riktade in sig på icke-muslimska män".

Fotnot: Mannen på bilden har ingen koppling till artikeln.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W