När din favoritserie är en självmordsbombare

En strikt tillämpning av islam i skolan, propaganda för martyrskap i serietidningar och teckningar som visar avrättningar av ”otrogna” i barnböcker – den iranska regimen hjärntvättar barn från mycket tidig ålder. En ny kristen barntidning bemöter dessa påtryckningar.

Ett filmklipp för barn i Iran: Hjälten står på en klippa och väntar på att fiendearmén ska passera förbi. Sen hoppar han, drar i snöret till sin bombväst och ropar:
”Jag förlitar mig på Gud, Allahu Akbar!” Efter explosionen blir skärmen svart.

– Det här är den värld som iranska barn växer upp i, säger Mitra och stänger sin laptop.

Mitra producerar barntidningar för att involvera barnen i församlingslivet.

Vi träffar henne på hennes kontor i hemmet, där hon välkomnar oss med te och sötsaker.

– I Iran upphöjs martyrskapet. Det ses som en god sak som renar dig från alla dina synder, som det främsta en god muslim kan göra. Men jag måste understryka att många muslimer i Iran inte delar regimens syn i det fallet.

En mörk värld
Synd är något som alla iranska barn är rädda för. Mitra kommer ihåg hur stor roll detta spelade under hennes egen skoltid. Även om de flesta iranska muslimer inte följer den strikta version av islam som regimen förespråkar, går det inte att komma undan det i skolan.

– Vi var tvungna att följa mycket strikta regler. Det var så många att jag inte ens kommer ihåg alla. För att förvissa sig om att vi höll alla regler, hade man spioner som skvallrade på oss när vi gjorde ett misstag. Skolan var som ett fängelse för mig. Jag skakade av rädsla varje morgon när jag kom till skolan. Jag var alltid rädd att bryta mot någon regel, jag skämdes över mig själv och misstrodde andra. En sådan miljö hindrar dig verkligen från att bli upprorisk, och det är precis vad den iranska regimen vill, säger Mitra.

Eftersom Mitra hade upplevt denna negativa påverkan från regimen i sin egen ungdom, var hon klar över sin kallelse direkt efter att hon blivit kristen.

– Vi måste ta tillbaka våra barn och rädda dem från regimens påverkan. Jag vill plantera trosfrön mitt i detta mörker. Jag vill sprida ljus och kärlek i stället för fruktan och skam, säger hon.

Mitra är övertygad om att barnen kommer att förändra Iran. Därför är hon just nu mycket oroad över vad som händer i husförsamlingarna.

– På grund av förföljelsen är husförsamlingarna kringspridda, och det finns nästan ingen barnverksamhet. Det är svårt att få tag på material för barn, och många är inte ens med på gudstjänsterna. De går i stället in på sina rum eller ser på tv.

Mitra (fingerat namn) visar en barnserie hon arbetar med. Syftet med tidningen är att involvera kristna barn i Iran i församlingslivet.

Ett frö till förändring
Mitra visar oss den nya barntidningen som hon arbetar med. Syftet med den är att involvera kristna iranska barn i församlingslivet. Tidningen innehåller en färgrik samling berättelser, gåtor och bilder. Den vänder sig främst till barn, men innehåller även studiematerial för hela familjen.

– Titta här, säger Mitra och pekar på en tecknad serie. Det här är en serieversion av det bibelställe som undervisningen i numret handlar om. Det finns också en avdelning med frågor att diskutera tillsammans och en sida för föräldrar och lärare med tips om hur man berättar om evangeliet på ett kraftfullt och engagerande sätt.

Varje månad är tidningen tänkt att fungera som inspiration för små ”söndagsskolor” i Irans husförsamlingar. Mitra har kontakt med en grupp människor med hjärta för barnen, och de väntar ivrigt på att första numret ska ges ut. Inom några veckor ska det distribueras på ett tryggt och säkert sätt.

Tidning med kristet budskap för iranska barn.

– Min förhoppning är att tidningen ska bli en resurs som gör varje förälder till en söndagsskollärare, och att husförsamlingar och familjer studerar Bibeln tillsammans med barnen, säger Mitra.

– Jag hoppas på att tidningen får så ett frö av förändring, i ett land som är i desperat behov av Kristus.

Du kan läsa mer om barnen i den förföljda kyrkan i vår senaste månadstidning.

KällaOpen Doors