Flera dömda efter ”anti-missioneringslag”

I juni förra året undertecknade Rysslands president Vladimir Putin den lag som enligt vissa beskrivs som en "anti-missioneringslag". Sedan dess har flera personer dömts i såväl Ryssland som annekterade Krimhalvön.

Kyrkan i RysslandSedan annekteringen av Krimhalvön i mars 2014 har religiösa organisationer och kyrkor behövt registrera sig enligt den ryska lagen. Många organisationer har tvingats omorganisera sig för att möta de ryska kraven, uppger den lokala nyhetsbyrån Forum 18, något som vanligtvis innebär att banden till andra kristna i Ukraina kapas.

Den så kallade "anti-missioneringslagen", eller Yaroyaya-lagen som den vanligtvis kallas, kom till i ett försök att bekämpa extremism, men både kristna och andra religiösa grupper på Krimhalvön har upplevt en ökad press sedan lagen antogs, bland annat genom räder, böter, beslagtagen religiös litteratur, ökad övervakning från myndigheter, uppsägning av hyreskontrakt och så vidare.

Under det senaste året har minst 13 fall rapporterats där personer på Krimhalvön anklagas för att ha utfört "missionärsaktiviteter", uppger Forum 18.

Åtta av dessa, däribland Jehovas vittnen, protestanter och en muslim, har dömts till tio dagsböter var. Några av dem straffades för att de hade deltagit i gudstjänster som arrangerats av de samfund de tillhör, skriver Forum 18.

Dessutom har det förekommit 14 fall, som rör sju samfund och sju individer, där de åtalats för att inte ha kunnat uppge det officiella namnet på det registrerade religiösa samfund de tillhört. I över hälften av fallen dömdes parterna till böter på mellan 30 000 och 50 000 ryska rubel (mellan 4 000 och 10 000 svenska kronor). Bland de dömda finns personer från Pingstkyrkan, Lutherska kyrkan, Katolska kyrkan samt Jehovas vittnen och Hare Krishna.

"Samtidigt fortsätter de ryska myndigheterna på Krimhalvön sin jakt på religiös litteratur som har förbjudits i Ryssland på grund av att den anses vara ’extremistisk’, och individer fortsätter att bli bötfällda. Enligt några muslimer och personer från Jehovas vittnen placerar myndigheterna själva ut sådan litteratur under sina räder", skriver Forum 18.

Bakgrund
Ryssland har nyligen förbjudit Jehovas vittnen eftersom det anses vara en "extremistgrupp", uppger World Watch Monitor. En taleskvinna från det amerikanska utrikesdepartementet, Heather Nauert, kallade beslutet för "det senaste i en oroande trend av förföljelse av religiösa minoriteter i Ryssland".

Juridikprofessorn Anatoly Pchelintcev varnade för att "om Jehovas vittnen förföljs, så innebär det att andra religiösa rörelser, som de protestantiska kyrkorna, kommer att börja förföljas i ett senare skede".

Ryssland anses vara ett av de länder som utövar starkt förtryck av religiösa grupper, enligt den amerikanska myndigheten US Commission on International Religious Freedom.

När Yaroyaya-lagen började gälle den 20 juli förra året introducerades den officiellt som en åtgärd för att förhindra terrorism, och som tillät regeringen att bevaka extremistiska grupper. Kritiker varnade då för att lagen skulle kunna kommas att tolkas bredare än så och inskränka på religionsfriheten.

World Watch Monitor varnade då för att den skulle kunna få stor påverkan på Rysslands kristna: "De så kallade huskyrkorna kommer snart ses som olagliga eftersom religiös aktivitet bara kommer att tillåtas inne i registrerade byggnader, såsom kyrkor", skrev man då.

I september 2016 medgav Rysslands president att lagen kan behöva justeras för att "inte försätta människor i svåra situationer". I januari uppgav landets regering att man utvärderade lagen för att ta fram förslag på möjliga lagändringar som ska lyftas inför parlamentet och presidenten, men ännu har inte några förslag tagits fram.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W