Kidnappade flickan Christina fri efter tre år

Efter nästa tre år i fångenskap hos Islamiska Staten (IS) har den irakiska flickan Christina äntligen återförenats med sina föräldrar.

Ayda och hennes make visar bild på deras dotter. Bilden är tagen innan frigivningen.Christina Ebada, som i juli fyller sex år, fritogs av irakiska säkerhetsstyrkor. Runt klockan tio på fredagsmorgonen, lokal tid, återförenades hon med sina föräldrar.

– Det är en väldig glädjefylld återförening, alla dansar, klappar i händerna och sjunger, berättar en kvinna för World Watch Monitor.

Kvinnan bor i samma flyktingläger som föräldrarna, nära den irakiska staden Erbil.

– Christina ser ut att må bra. Jag tror att hon har bott hos en familj som tog bra hand om henne. Hon hade guldörhängen, så det måste ha bott hos en välbärgad familj, säger kvinnan.

– Även om det är en lycklig stund, såg hon själv chockad ut över alla människor omkring henne. Hon ser ut att vara överväldigad av den stora folksamling som kom för att välkomna henne tillbaka, säger kvinnan.

Christina kidnappades i augusti 2014, i samband med att IS intog Iraks näst största stad, Mosul, och den kristna staden Qaraqosh på Niniveslätten, som familjen kommer ifrån.

Hundratusentals kristna och andra minoriteter tvingades fly undan IS. Familjen Ebaba kunde inte följa med flyktingströmmen, eftersom Christinas pappa Khader är blind.

Under en så kallad "hälsokontroll" visade IS krigarna ett ovanligt stort intresse för Christine, och utan förvarning rycktes hon från sin mammas Aydas armar.

De första två åren av Christinas fångenskap gick det olika rykten om att Christina var vid liv, men under det senaste året kom det allt mindre information om Christina.

I september 2016 träffade Open Doors Ayda, som då sa att "en del av mitt hjärta saknas".

– Ibland fruktar jag att min Christine kommer att växa upp utan mig, att jag aldrig kommer att se henne igen, sa hon då.

Men Ayda gav inte upp hoppet, och nu har familjen äntligen återförenats.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareSara B