Kristen man dödad under fredlig demonstration

En kristen man, Younan Abdulla, knivhöggs till döds när han deltog i en fredlig demonstration mot regeringens försök att beslagta en kristen skola.

Younan Abdulla tillhörde församlingen Sudan Evangelical Presbyterian Church (SEPC), och deltog i en tre dagar lång protestaktion. Protesterna hölls efter att en regeringskommitté tillåtit försäljning av den mark som den kristna skolan ligger på, utan skolans medgivande.

Demonstranterna ska ha attackerats av ett 20-tal personer beväpnade med knivar och andra vapen. Younan Abdulla knivskars till döds, och ytterligare en församlingsmedlem knivskadades. Några av attentatsmännen tros ha kopplingar till kommittén.

En person arresterades av polisen, efter att ha pekats ut av ögonvittnen. Enligt organisationen Middle East Concern misslyckades polisen med att ingripa och skydda de som attackerades, de misslyckades också med att hjälpa de knivskurna i tid.

Vid tidigare demonstrationer har polisen vid flera tillfällen arresterat kristna som deltagit i fredliga protester vid den kristna skolan.

Younan Abdulla begravdes i början av april, och lämnar efter sig fru och två små barn. En talesperson för det brittiska utrikesdepartementet säger att religionsfriheten i Sudan "fortfarande är en källa till oro för Storbritannien".

Enligt organisationen Christian Solidarity Worldwide vill regeringen "minska eller undanröja den kristna närvaron i Sudan".

Nyligen avslog förvaltningsdomstolen i Khartoum en anmälan av 25 församlingar, som ifrågasatte en regeringsorder om att förstöra deras gudstjänstlokaler. Församlingarna bakom anmälan tillhör olika samfund, bland annat katolska kyrkan, koptisk-ortodoxa kyrkan, flera protestantiska församlingar och Jehovas vittnen.

Sedan Sydsudan blev självständigt 2011 har trakasserierna mot kristna i Sudan ökat. Sudans president Omar al-Bashir lovade att införa en strikt tolkning av sharia (islamsk lag), och många kristna flydde till Sydsudan.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W