Nunna kidnappad i Mali

En colombiansk nunna, Gloria Agoti, kidnappades av beväpnade män den 7 februari i södra Mali.

Gloria Agoti tillhör Franciscan systrarna och bor i ett kloster i staden Karangasso, 30 mil från landets huvudstad Bamako.

Enligt lokala källor bröt sig en grupp beväpnade män in i klostret vid niotiden på kvällen den 7 februari. De kidnappade nunnan och låste in hennes assistent, och körde sedan iväg i en bil som tillhör klostret. Bilen hittades senare övergiven av kidnapparna, som tros ha fortsatt sin färd på motorcyklar. Även några värdesaker stals vid attacken, bland annat flera bärbara datorer.

Malis södra delar är förhållandevis säkra, och har tidigare i stort sett varit opåverkade av islamistiska attacker.
Området där nunnan kidnappades är lugnt. Området har ännu inte påverkats av de oroligheter som råder i andra delar av landet, säger Edmond Dembele, generalsekreterare för Episcopal Conference i Mali till nyhetskanalen Fides.

Säkerhetsstyrkor söker efter nunnan i området. Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för kidnappningen.

Kidnappandet av nunnan visar att militanternas verksamhetsområde växer. Det är den första incidenten i södra Mali sedan november 2015, då 22 personer dödades vid en attack mot ett hotell i landets huvudstad Bamako.

Mali rankas som nummer 32 på Open Doors World Watch List 2017 över de 50 länder där det är som svårast att vara kristen. Mali var det land som klättrade allra mest uppåt på listan jämfört med 2016, då Mali hamnade på plats 44.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W.