Nödhjälp till 3000 familjer i Nigeria

3 000 kristna familjer i ett flyktingläger i Maiduguri i nordöstra Nigeria har fått nödhjälp från Open Doors. Sedan oktober har omkring 15 000 kristna internflyktingar fått ta emot hjälp, de har befunnit sig på gränsen till svält i den humanitära katastrof som pågår i området.

Samtliga personer i lägret tvingades fly från sina hem efter attacker från Boko Haram som inleddes 2009 och nådde sin kulmen 2014. Den militanta islamistiska gruppen ockuperade stora delar av delstaterna Borno och Adamawa, och i juni 2014 utropade de ett kalifat med staden Gwoza som huvudstad.

En majoritet av de familjer som Open Doors bistått med nödhjälp kommer från Gwoza eller närliggande byar. Kristna är en måltavla för Boko Haram. Boko Haram har dödat ett stort, och okänt, antal kristna och bränt ner många kyrkor under sin framfart.

Flyktingläger i nordöstra Nigeria.

– Kristna i delstaten Borno i nordöstra Nigeria är traumatiserade, på flykt och har förlorat hoppet. I Gwoza finns det inte en enda kyrka kvar, tidigare var en majoritet av invånarna i stadens östra delar kristna. Nu finns det inga kristna kvar i området, säger William Naga, biskop och ledare för Christian Association of Nigerias (CAN) verksamhet i Borno.

Även många muslimer som inte delar Boko Harams syns har tvingats fly. Men det har förekommit diskriminering mot kristna i flyktingläger.

– Guvenören för delstaten gjorde sitt bästa när kristna tvingades fly från sina hem. Men när ansvaret för lägren togs över av andra ledare så började diskrimineringen. Kristna flyktingar fick inte mat. De sa helt öppet att nödhjälpen inte är till för kristna, så det handlar om en öppen diskriminering, säger Naga.

Efter diskrimineringen mot de kristna har ett inofficiellt kristet flyktingläger öppnats. John Gwamma, verksamhetsledare för det inofficiella kristna flyktinglägret bekräftar William Nagas bild av situationen.

– Vi har startat inofficiella läger för kristna eftersom de kristna blev segregerade i de officiella lägren. De fick ingen mat och fick inte gå till kyrkan. Det finns en term som heter "arne" som betyder hedning. De menar att om du inte är muslim så är du en hedning, och om du inte är muslim så vill de inte ha dig där, säger han.

Även om situationen i hela nordöstra Nigeria är allvarlig, var omständigheterna i det kristna lägret akut. Vid ett besök i Maiduguri fick Open Doors medarbetare se hur människor torkade och åt löv för att få något att äta.

Matutdelning i flyktingläger i Nigeria, hösten 2016.

Open Doors nödhjälp anlände inte en dag för tidigt för de 3000 familjerna. Familjerna fick 100 kg majsmjöl, 50 kg bönor, fyra filtar och lite kontanter för att kunna köpa olja och tvål. Dessa paket har räddat liv och kommer att hjälpa familjerna att överleva de kommande månaderna.

– Vi tvingades att fly från Boko Haram. Vi hade inget dricksvatten och ingen mat. Men jag får styrka från Bibeln. Där läser jag att det finns tider av lidande, men att lidandet kommer att få ett slut genom Guds nåd. Vi måste hålla ut. Jag tackar Gud för denna nödhjälp, och jag tackar de människor som kom med den, säger Mary Charles, en av de 15 000 personer som tagit emot hjälp.

Kristna i nordöstra Nigeria är i desperat behov av förbön.

– 2014 kom Boko Haram till vår by och började döda folk. De har dödat många. Det är orsaken till att vi flydde till Maiduguri. Vi lider och behöver hjälp … Jag ber för Nigerias landsbygd. Säkerheten är inte tillräcklig här. Om polisen och militären hade varit starkare hade de kunnat skydda oss mot Boko Haram, säger Saratu Joseph, från lägret.

– Nigerias militär har bara kontroll över de större städerna. Utanför städerna och i byarna är det inte säkert att leva. Boko Haram har fortfarande kontroll över stora delar av Borno. Vi kan inte åka tillbaka dit nu. Och vi är rädda för att bo bland våra före detta muslimska grannar. Vi vet inte om vi kan lita på dem, säger biskop William Naga.

Så länge de nordöstra delarna fortfarande är osäkra finns det inget hopp om en förbättring av den humanitära krisen. Inte ens i städer där militären återtagit kontrollen kan kristna komma åt sina gårdar, på grund av säkerhetsläget.

– Vi behöver förbön från kristna över hela världen. För det första vill vi att de ska be Gud om hjälp att förlåta våra muslimska bröder. För det andra vill vi att de ska be för oss kristna att vi ska söka Guds ansikte för att få styrka att börja om på nytt. För det tredje, be för oss att vi inte ska ge upp vår tro utan att den får fortsätta vara ett dynamiskt, starkt, levande och djärv tro. De flesta av våra hem har blivit plundrade och kyrkor har bränts ner. Vårt levebröd har tagits ifrån oss. Men det finns en sak som inte tagits ifrån oss, och det är vår tro på Jesus Kristus, säger Naga.

– Vi är väldigt tacksamma över att kunna hjälpa våra bröder och systrar som lidit så mycket. Vi nåddes av rapporter genom vårt kyrkliga nätverk om att många kristna var i akut behov av mat. Många hade börjat äta löv. Det finnas en allmän brist på mat i de nordöstra delarna och kristna har vittnat om att de blivit diskriminerade i de officiella lägren. Genom kyrkorna har vi nu kunnat hjälpa dem, säger Jack, som ansvarar för Open Doors arbete i Västafrika.

Böneämnen:

  • Tacka Herren tillsammans med oss för den nödhjälp som har förmedlats. Be att Hans namn blir ärat genom denna hjälp, och att det blir en påminnelse och uppmuntran för de kristna att de inte är bortglömda.
  • Be att de kristna ska kunna förlåta sina muslimska grannar, att de ska få styrkan att börja om på nytt och att de ska bli stärkta i sin tro.

 Foto: Open Doors

KällaOpen Doors
ÖversättareHanna C.