Förföljelsen mot kristna i Sudan är systematisk och bär drag av etnisk rensning.
Framför allt är det regimen och radikala islamister som driver på förföljelsen mot kristna. Under president al-Bashirs och hans partis diktatoriska styre finns ingen rättssäkerhet i Sudan. Press- och medielagar är restriktiva och yttrandefriheten är starkt begränsad
Islam har djupa rötter i samhället och regimen tillämpar policyn ”en religion, en kultur och ett språk”. Sedan Sydsudan förklarade sig självständigt från Sudan 2011, har tusentals kristna flyttat till Sydsudan.
Islamistiskt förtryck:
Islam är historiskt sätt djupt förankrad i det sudanesiska samhället, och den styrande eliten strävar efter att upprätthålla ett islamskt styrelseskick i landet. Det är olagligt att konvertera från islam, och det förekommer att kristna åtalas för apostasi, hädelse. Landets president har vid flera tillfällen efter att Sydsudan förklarat sig självständigt, deklarerat att Sudan är en islamsk stat och att det inte finns utrymme för andra religioner.
Diktatorisk paranoia:
Ända sedan al-Bashir tog makten genom en statskupp år 1989 har Sudan styrts av en diktatorisk regim. Regimen tillämpar policyn: en religion, en kultur och ett språk. Det finns ingen press- eller yttrandefrihet i landet. Organisationen Reportrar utan gränser rapporterar: Trakasserier mot media intensifierades i början av 2018. 18 journalister, däribland representanter för utländsk press arresterades i januari, efter att man rapporterat om protester från oppositionen. En oberoende radiostation stängdes ner och två journalister stängdes av från möjligheten att utöva sitt yrke under ett år.
Organiserad korruption och brottslighet:
Regimen har beväpnat lokal stammilis. Dessa grupper används för att driva fram en islamsk stat, på bekostnad av andra religiösa grupper i landet. Milisgrupperna har anklagats för att begå brott mott mänskliga rättigheter genom det våld som används mot icke-arabiska medborgare, däribland kristna. Enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International hamnar Sudan på plats 175 av 180 länder, där plats 180 innebär den värsta korruptionen i världen.
Förföljelsen i Sudan
Det har varit ett svårt år för kristna på många sätt: Kristna har förlorat kyrkor och gudstjänstlokaler och kristna ledare har hotats och/eller arresterats av regimen.
Den etnisk-kulturella sammansättningen är invecklad: arabiska kontra etniska afrikaner, muslimer mot kristna. Utbrytningen av Sydsudan 2011 löste inte dessa problem. Detta är väldigt tydligt för etniska afrikaner, där en stor andel är kristna som fortfarande lever i landet.
Många kristna är rädda för att samtala eller diskutera om sin tro med muslimer, då det kan ses som ”försök att uppmuntra avfall från islam”. Nivån på den förföljelse som kristna möter, däribland konvertiter, är mycket hög. Kristna arresteras och anklagas för spionage, kyrkor har förstörts och andra kyrkor står på en officiell lista över kyrkor som ska förstöras. Under 2017 attackerades många kristna urskillningslöst i Nubabergen, där det pågår en konflikt mellan regeringsstyrkor och rebellgrupper.
För att inte bli upptäckta väljer många konvertiter att dölja sin kristna tro för sina barn, för att barnen inte ska riskera att avslöja sina föräldrars tro. Många kristna konvertiter med muslimsk bakgrund får en muslimsk begravning, trots att kristna och muslimska kyrkogårdar är separerade.
Exempel:
Privatlivet
14,7
MAX = 16,7
Familjelivet
15,0
MAX = 16,7
Sociala nätverk
14,6
MAX = 16,7
Livet som medborgare
15,6
MAX = 16,7
Kyrkolivet
16,1
MAX = 16,7
Förekomst av våld
10,6
MAX = 16,7
87
MAX = 100
Lördagen den 13 oktober arresterades 13 kristna i Darfur, Sudan, när de befann sig i sina hem. Det är oklart på vilka grunder arresteringarna skedde, uppger en lokal källa till World Watch Monitor. Samtidigt fortsätter myndigheterna kräva fastigheter från olika samfund.