Myanmar den 23 oktober 2023
Två år efter militärkuppen i Myanmar står fortfarande landets kristna fasta i sin tro. Fler kyrkor har blivit förstörda, kristna har blivit måltavlor – men Gud verkar mitt i allt. Open Doors var nyligen i kontakt med Daisy Htun, en lokal partner till Open Doors, som berättar mer om livet för kristna i Myanmar.
Bild från motdemonstrationer mot militärkuppen i Myanmar den 1 februari 2021.
Daisy Htun* berättar att situationen i Myanmar har blivit komplicerad efter militärkuppen.
– Kristna i den här situationen är som ljus som börjar brinna ut. De kan behöva ljus från andra för att få tillbaka lågan igen.
Hon fortsätter:
– Kriget används som ett verktyg för människor som inte tar hänsyn till livet hos folket. Också i områden som räknas som relativt säkra måste kristna ha tillstånd för att samlas. Vi ser att restriktionerna blir hårdare och att det sker mycket mera våld.
Många pro-demokrater är kristna
Att militärregimen går hårt åt kristna beror bland annat på att många av medlemmarna i de två prodemokratiska grupperna är kristna. En annan orsak till militärens förföljelse av kristna har med etnicitet att göra.
– Den största delen av den kristna populationen hör till etniska folkgrupper, så som chin, karen, kayah och kachin. Eftersom dessa grupper i de flesta fall ses som fiender till staten, är militären misstänksam mot alla kristna.
Vilka andra former av förföljelse existerar?
– Vi kan nu se klart att förföljelse inte bara kommer i direkta, våldsamma former utan också i indirekta former så som inbördeskrig, droger, regler, bestämmelser och restriktioner.
Hur har övervakningen av banker och kommunikationssystem ökat de senaste åren?
– Hela den digitala världen övervakas just nu. Vi måste vara väldigt försiktiga med att sända meddelanden, kommunicera och skicka pengar till områden där det behövs, säger Daisy.
Enligt Daisy har myndigheterna i landet satsat mycket på sin digitala närvaro efter militärkuppen.
– Den digitala övervakningen inom Myanmar är så stark att om någon ringer någon annan och frågar om vad som händer i landet, så kommer personen att bli rädd för att berätta någonting om sitt lidande via telefon.
Daisy vill uppmana alla världens kristna till förbön för Myanmar och landets kristna.
– Era böner kan föra tillbaka ljus och hopp till vårt land. De kan också föra med sig väckelse, för böner kan göra stora saker. De kan förändra det hårdaste hjärta och kan till och med förändra världen.
*Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.
Be att kristna som utsätts för förföljelse kan förlåta sina förövare och att de en dag kan räcka ut sin hand till dem som har förföljt dem. Be också emot rädslans ande.
Be för barnen och ungdomarna att de lär sig Guds ord och att de inte drivs i väg och påverkas av vad som sker. Dessa barn och ungdomar är framtiden för kyrkan i Myanmar – de som ska bygga upp allting som har förstörts.
Be för pastorer och församlingsledare. I många krigsdrabbade områden söker kyrkomedlemmar upp pastorer för att få mat eller andlig vägledning, men pastorerna själva har också slut på både mat och hopp.
Be även för församlingsledarna i områden där det är relativt säkert att samlas, så att de har kraft och förmåga att be för dem som lider. Be om väckelse genom dessa svåra tider.
Läs mer: