Internationellt den 27 februari 2023
Efter 30 år som mätverktyg har World Watch List kunnat visa på flera olika trender och förändringar när det gäller förföljelsen av kristna i världen.
– I allmänhet har World Watch List visat att religiös förföljelse kan komma från många källor, konstaterar Frans Veerman, ledare för World Watch Research, som tar fram rapporten.
Kristna firar gudstjänst i Zion Church på Sri Lanka. Zion Chiurch var en av de kyrkor som attackerades under påskdagen 2019.
Här nedan följer en intervju med World Watch Researchs ledare Frans Veerman.
Varför skapades World Watch List från början?
World Watch List skapades 1993 för att vara en hjälp vid strategisk planering. Efter att järnridån hade fallit i november 1989, frigjordes resurser för att utöka arbetet i andra länder där kristna förföljdes.
Open Doors ledning utnämnde en person för att dels undersöka Open Doors engagemang i länder där de redan var aktiva, för att se om de kunde öka sin verksamhet, och dels utreda ifall Open Doors missade några länder där förföljelsen var allvarlig, men där de ännu inte hade något engagemang.
Utredaren utvecklade ett enkelt frågeformulär för att bedöma nivåerna av förföljelse i världen, och det ledde till att den första World Watch List togs fram i januari 1993.
Vilken skillnad har World Watch List gjort?
Resultaten sedan den där första World Watch-listan för 30 år sedan har varit en avgörande faktor för att förändra Open Doors arbete för och med förföljda kristna i kommunistiska länder, och senare muslimska länder. Den har förändrat hur vi stödjer förföljda kristna i varje land i världen där behov finns, oavsett källan till förföljelse.
Vad har den visat om förföljelse som vi inte redan visste?
Förutom förföljelse i kommunistiska och muslimska länder, har World Watch List visat på förföljelse i huvudsakligen buddhistiska och hinduistiska länder som Bhutan, Myanmar, Sri Lanka, Indien och Nepal.
Allmänt sett har den visat hur komplex förföljelsen är:
Ofta förekommer mer än en källa till förföljelse i ett land; olika källor överlappar eller förstärker varandra;
Förföljelse kan utövas av mycket varierande grupper: statliga och icke-statliga aktörer; icke-statliga aktörer kan variera från personens egen (utvidgade) familj till välorganiserade våldsamma religiösa eller ideologiska grupper;
Förföljelse kan påverka olika kategorier av kristna samhällen på olika sätt (historiskt kristna grupper, konvertiter eller icke-traditionella grupper);
Förföljelse kan påverka kristna på olika sätt inom olika områden av livet som till exempel privatlivet, familjelivet och kyrkolivet.
Förföljelse är inte bara förknippad med våld; eller: är ofta inte våldsam. Den kan vara väldigt subtil, och verka genom alla möjliga sorters förtryck i de kristnas dagliga liv.
Vilka länder har legat i topp under årtiondena? Varför?
Under de senaste 30 åren har tre länder oftast funnits bland ”topp 10”: Nordkorea, Somalia och Afghanistan.
Orsaken är att dessa är länder där en ideologi eller religion ser kristendom som en konkurrent, eller till och med ett hot mot sin existens. Det må vara ett kommunistiskt- eller personkults-styrt land som Nordkorea, eller länder där politisk islam kräver full auktoritet över territoriet.
Vad har World Watch List visat oss om förändringar i förföljelsen?
I allmänhet har World Watch List visat att religiös förföljelse kan komma från många källor. Vi skiljer på nio olika religiösa eller ideologiska källor till förföljelse. Varje källa har sina egna kännetecken.
Välkända exempel är kommunistiskt och post-kommunistiskt förtryck, muslimskt förtryck och religiös nationalism.
I hur hög grad de leder till förföljelse av kristna i deras länder beror inte bara på deras specifika karaktäristika utan också på hur de har utvecklats. Deras utveckling kan vara snabb eller långsam, den kan gå halvvägs eller vara fullt genomförd. Den kan minska och öka igen.
Vad berättar den för oss om de senaste trettio åren?
Under de senaste trettio åren har World Watch List visat oss att förföljelsen ökar. Vi kan se det genom antalet länder som får minst mininivån poäng för att förföljelse ska anses finnas enligt vår metod.
Förföljelsen har också intensifierats. Genomsnittspoängen för topp 50-länderna i den första WWL 1993 och den senaste 2022 har ökat med mer än 25 %.
Vad mäts nu som inte gjordes tidigare och varför?
Vi mäter fortfarande samma saker som vi gjorde vid införandet av WWL, men har successivt finjusterat verktyget som vi mäter med, förbättrat de data vi får in, och förstärkt användningen av materialet.
Vad gäller verktyget har vi förbättrat WWL-metoden genom att lägga till fyra olika svarsalternativ till frågorna i frågeformuläret, och genom att rikta frågorna mot olika områden av livet.
För den fakta vi samlar in har vi utvecklat kriterier för informationen från Open Doors fältarbete och deras nätverk inom respektive land, och för information från externa experter utanför OD. Mer än 4000 olika människor är involverade i att ta fram WWL, med olika grad av deltagande.
För användandet av informationen: förutom att producera den årliga WWL, producerar vi nu också det fullständiga materialet för alla länder med hög, mycket hög eller extrem förföljelse rapporter om specifika sorters religiös förföljelse (Specific Religious Persecution reports, (SRP): könsspecifik (gender) SRP, barn- och ungdoms-SRP samt flykting-SRP.
Vad har varit det största hotet mot kristendom i länderna på World Watch List?
Det största hotet mot kristendom i WWL är att förföljelse skapar isolering, och när den fortsätter oavbrutet kan det göra att man förlorar hoppet. Det gäller för våld: våld kan leda till svåra personliga trauman och förlust av allt man behöver för att överleva. Det gäller också för kontinuerligt förtryck som mobbning i skolor eller att förlora sitt arbete, även det kan vara traumatiskt och leda till svåra ekonomiska förluster.
Och efter att ha sagt det, så fortsätter anmärkningsvärt många svarande i våra frågeformulär att säga att det största hotet inte kommer utifrån utan inifrån kyrkan: ”Kommer nästa generation att vara förberedd på den sorts förföljelse som vi bevittnar?” ”Är de starka i tron och kunskapen om Kristus och evangeliet?”
Det visar att graden av motståndskraft hos kyrkan är lika avgörande för kyrkans framtid i ett land som graden av förföljelse.
Så det största hotet mot kyrkan i länder med förföljelse är en minskning av motståndskraft orsakad av ständig förföljelse och känslan av att vara övergiven av resten av Kristi kropp.
Vem står bakom World Watch List? Hur många människor arbetar med den?
Det finns ett brett spektrum av hängivna kontakter i de olika länderna, informationsinsamlare på fältet och externa experter som teamet med femton analytiker (tio heltidstjänster) på World Watch Research kan utnyttja. Målet är så mycket gräsrotsforskning som möjligt.
Totalt är det mer än 4000 människor som är involverade i produktionen av WWL, med olika grad av engagemang.
Hur får vi information om länder med stora utmaningar kring säkerhet?
Vi hittar alltid sätt att få information. Jag föredrar att hålla det konfidentiellt.
Läs mer:
WWL 30 år: Började som intern lista - förändrade arbetssättet
World Watch List 2023: Kyrkan i Afrika drabbas allt mer av ökande våld