Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Nordkorea den 20 maj 2024
Av de drygt 200 avhopparna som skickades tillbaka till Nordkorea från Kina förra året skickades minst tio personer direkt till politiska fångläger, för att de hade läst Bibeln, träffat kristna eller försökt ta sig till Sydkorea. Det rapporterar nyhetssidan Daily NK.
Ett kvinnofängelse utanför Sinujiu i Nordkorea.
Enligt en anonym källa hölls de fängslade och förhördes under tortyr i tre månader, innan de fördes till de politiska lägren.
– Kristna betraktas av de nordkoreanska myndigheterna som västerländska och sydkoreanska spioner, och möter därför intensiv förföljelse. En av huvuduppgifterna vid förhör med fängslade avhoppare är att ta reda på om de har varit i kyrkan, läst Bibeln eller träffat kristna i Kina, berättar Simon Lee*, Open Doors fältarbetare för arbete bland nordkoreaner.
Befinner sig i politiska läger
Avhoppare riskerar att hamna i något av Nordkoreas ökända fångläger. Det finns fem olika typer av fångläger, och de tio avhopparna har hamnat i något av de mer politiskt inriktade lägren, då behandlingen av dem som misstänks vara kristna vanligtvis är hårdare.
Vissa av dessa politiska läger är korttidsfängelser medan andra är förhörsanstalter som beskrivs som några av de värsta platserna på jorden. Tortyr används flitigt och miljön är mycket brutal. Många av de andra avhopparna som skickades tillbaka förra året befinner sig i stället i omskolningsläger.
Riskerade grov tortyr
En av dem som tidigare har skickats tillbaka från Kina är So Young*, som valde att hålla tyst om sin tro för att inte utsättas för grov tortyr.
– Jag greps i Kina när jag deltog i ett hemligt möte med kristna nordkoreanska kvinnor. Jag visste att jag var tvungen att ljuga, och sedan hålla fast vid lögnen att jag inte var kristen och att jag kom dit av en slump, säger So Young.
Hon förklarar att hon förmodligen skulle ha fängslats utan chans att bli frisläppt om det hade kommit fram att hon var kristen.
– I stället dömdes jag till tre år i omskolningsläger.
So Young överlevde sitt straff och flydde till Kina igen två år efter frigivningen. Hon bor nu i Sydkorea.
Läs mer: