Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Sudan den 23 januari 2020
Efter fjolårets stora politiska skifte i Sudan märks nu ett mer öppet förhållningssätt när det gäller de kristna i landet. Men lokala kristna vill se förändringarna i praktiken innan de tror på den förändrade attityden.
En pastorsutbildning i Sudan (personerna på bilden har inget samband med artikeln).
För första gången på flera år förklarades juldagen som en nationell helgdag 2019 och kristna kunde genomföra den traditionella Jesusmarschen. Iklädda tröjor med texten ”Jag älskar Jesus”, sjungandes kristna sånger, kunde en liten grupp gå procession genom huvudstaden Khartoum.
Under landets förre ledare, diktatorn al-Bashir, gick regimen hårt fram mot de kristna. Kyrkor förstördes, egendomar beslagtogs och kyrkoledare fängslades. Men nu är tongångarna annorlunda. I ett meddelande inför jul ber landets religionsminister Nasr al-Din Mufreh de kristna om ursäkt för förtrycket som de har utsatts för. Han uppmanade de olika samfunden att arbeta tillsammans, för att kunna bevaka sina intressen i samtal med regeringen.
Kyrkoledare i landet uttrycker till Open Doors att de är ”försiktigt optimistiska”, de avvaktar och ser om utvecklingen verkligen leder till religionsfrihet i praktiken.
USA:s utrikesdepartement har på grund av utvecklingen valt att ta bort Sudan från sin lista över de värsta länderna när det gäller brott mot religionsfriheten. Efter 20 år på listan hamnar nu Sudan istället på en bevakningslista när det gäller religionsfrihet. Lokala kristna menar dock att beslutet kommer för tidigt, eftersom Sudan inte har bevisat än att religiösa minoriteter kommer att erkännas och skyddas.
Sudan hämnade på plats sju på World Watch List 2020. Läs mer om situationen för kristna i landet här.