Mocambique den 27 september 2022
IS har tagit på sig ansvaret för den attack mot en katolsk missionsstation i Mocambique i september, som dödade en 84 årig nunna. I attacken förstördes även ett flertal missionsbyggnader. Minst sex personer har dödats sedan början av september i provinserna Cabo Delgado och Nampula.
En katedral i samma provins som attacken mot missionsstationen (kyrkan på bilden har inget samband med texten).
Attacken mot den katolska missionsstationen i Nampula-provinsen i norra delen av landet skedde den sjunde september. Syster Maria De Coppi, en 84 årig italiensk nunna som tjänat i Mocambique sedan 1963, sköts till döds av beväpnade gärningsmän, som misstänks vara medlemmar i den IS-anslutna gruppen ASWJ. Nunnan träffades när hon försökte nå studenthemmet där några få kvarvarande studenter befann sig. Anfallarna förstörde missionsbyggnader, inklusive kyrkan, sjukhuset samt skolbyggnader.
Minst sex döda senaste månaden
Missionsstationen ligger nära Lúrio-floden, som utgör gränsen mellan provinserna Cabo Delgado och Nampula. Tidigare har attacker skett mestadels i Cabo Delgado, men analytiker menar att denna attack passar in i ett mönster där man ser att angreppen sker längre söderut. Detta efter att militären har utökat sin aktivitet i Cabo Delgado.
Enligt en rapport från AFP har åtminstone sex personer dödats i distrikten Ancuabe och Chiúre i Cabo Delgado-provinsen, samt i Eráti i Nampula-provinsen sedan början av september. Presidenten Filipe Nyusi menar att de fortsatta stridigheterna beror på att Mocambiques försvarsstyrkor har tagit kontroll över en terroristbas i Ancuabe-distriktet. “Under de senaste dagarna har terroristerna flyttat in i Nampula provinsen där de försöker rekrytera nya medlemmar” sade Nyusi i ett uttalande.
Tusentals döda
Enligt siffror från ACLED-projektet för konfliktsregistrering har cirka 4 000 personer dött i konflikten i landets norra del. Samtidigt indikerar Internationella migrationsorganisationen att runt 800 000 människor tvingats bli internflyktingar. Ungefär 3 100 trupper från ett flertal afrikanska länder var placerade i Cabo Delgado under förra året och återtog kontrollen över en stor del av provinsen. Inacio Saure, ärkebiskop i grannprovinsen Nampula, konstaterar att oroligheterna nu har spridit sig till deras provins.
– Visserligen fortsätter jihadist-grupper att vara verksamma i Cabo Delgado också, men i vår provins har attackerna tvingat befolkningen att fly. Vi vet inte hur många människor som har sökt skydd i skogen. Det är en fruktansvärd situation som fortfarande är svårt att förstå vidden av, sa Inacio Saure till den katolska nyhetsbyrån Fides.
”Behöver våra förböner”
Jo Newhouse, talesperson för Open Doors i området, berättar att den oroliga situationen påverkar både det privata och kyrkliga livet för kristna i regionen.
– Internflyktingarna kämpar inte bara för att ha mat för dagen, utan även med att bearbeta det brutala våld som de har bevittnat. Våra bröder och systrar som har drabbats av dessa hemska omständigheter behöver verkligen våra förböner för att stå fasta kvar i tron.
Mocambique har tidigare kännetecknats av en fredlig relation mellan människor med olika trosuppfattningar. Enligt Jo Newhouse hamnar den relationen under press på grund av våldsdåden.
– För att förhindra att misstron slår rot, som den ofta gör i dessa situationer, borde det internationella samfundet inte upphöra med sitt stöd åt regeringen i dess strävan att klarlägga omständigheterna som skapar förutsättningarna för dessa uppror, och dess underliggande orsaker. Detta kräver ett holistiskt synsätt som går utanför enbart en militär lösning, säger hon.
Läs mer: