Afrika söder om Sahara den 1 oktober 2024
Våldet mot kristna i Afrika söder om Sahara har eskalerat de senaste åren och är en bidragande orsak till att 16,2 miljoner kristna i området har tvingats fly. En av de mer insatta i situationen är Illia Djadi, Open Doors analytiker för religionsfrihet i Afrika söder om Sahara.
Illia Djadi hösten 2023, då han talade på ett seminarium i Sveriges riksdag.
Vilka platser är hårdast drabbade när det gäller flyktingkrisen i Afrika söder om Sahara?
– Det mest oroande området är Sahelregionen, särskilt i centrala Sahelregionen i länder som Niger, Burkina Faso och Mali, svarar Illia Djadi.
Han nämner även Burkina Faso, Sudan Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo, som länder som har drabbats hårt.
Varför drivs kristna på flykt?
– Grundorsaken till fördrivningen är främst våld – våld och konflikter som leds av eller orsakas av islamistiskt uppror.
Illia Djadi förklarar att många islamistiska grupper i området är anslutna till al-Qaida eller IS. Runt Tchadsjöns avrinningsområde finns även Boko Haram, som har varit aktiv sedan 2009 och nyligen splittrades i två grenar, där ena grenen, ISWAP, är ansluten till IS.
– Det är samma sak i Östafrika, där vi har al-Shabab, en annan islamistisk grupp som är knuten till IS. Men även i den södra delen av kontinenten, i norra Moçambique, finns en annan grupp.
Jämte islamistiskt drivna grupper finns även andra beväpnade grupper, framför allt i östra Kongo.
– Det finns bara en islamistisk grupp i Kongo-Kinshasa, men det finns mer än 100 väpnade grupper som är aktiva bara i östra Kongo-Kinshasa, säger Illja Djadi.
Är våldet enbart religiöst motiverat?
– Det finns starka skäl att tro att det mesta av våldet har en religiös dimension på grund av radikala islamistiska gruppers aktiviteter. Det är helt klart ett islamiskt uppror och de har en tydlig plan för att etablera ett kalifat: En islamisk stat som styrs av islamisk lag.
Illia menar att religionen spelar en nyckelroll, och är grundorsaken till våldet och förföljelsen av alla religiösa minoriteter. Detta drabbar kristna minoriteter men även andra religiösa minoriteter eller andra som tror på islam och inte delar islamisternas radikala tolkning av Koranen.
– Det är det som är problemet – förutom politiskt motiverat våld som i Sudan.
Hur reagerar kyrkan i Afrika söder om Sahara på flyktingkrisen?
– Kyrkan i Afrika är hårt drabbad av krisen. Kyrkan är både den som är först på plats, men kristna är också offer. Under normala omständigheter spelar kyrkan en nyckelroll i den socioekonomiska utvecklingen i sina länder. Efter staten är kyrkorna huvudsakliga aktören när det gäller utbildning, och de kristna skolorna är de bästa. De har den högsta standarden när det gäller disciplin. Det är därför till och med medlemmar av regeringen med muslimsk bakgrund hellre tar sina barn till kristna skolor än till de offentliga skolorna.
Illia berättar att kyrkorna även är en viktig aktör när det gäller hälso- och sjukvård, och andra samhällsfunktioner som vattenförsörjning.
– Kyrkan är alltså både den som är först på plats, aktiv i social och ekonomisk utveckling, men samtidigt offret. Trots det är kyrkan motståndskraftig och står stark och möter denna kris. Men de är överväldigade. De har ingen kapacitet att reagera på grund av massfördrivningen, och på grund av det omfattande våldet som drabbar dessa länder.
Hur kan den globala kyrkan be med kyrkan i Afrika?
– Den globala kyrkan bör vara uppmärksam på vad som händer, eftersom kyrkan i Afrika är en del av den globala kyrkan. Glöm inte kyrkan i Afrika. Allt detta dödande får inte hända. Attacken i Nigeria i julas, där oskyldiga liv gick förlorade, borde ha förhindrats. Så vi måste stå upp, som den globala kyrkan i väst och på andra håll: Stå upp, hålla oss informerade och be för kyrkan i Afrika.
Läs mer:
Förföljelse i Afrika lyftes i riksdagen
Abraham i Nigeria tvingades fly efter brutal attack
Uppdraget har tagit honom ända till det brittiska kungahuset