Nigeria den 22 maj 2023
Ett år har gått sedan den kristna studenten Deborah Samuel mördades av andra studenter, på grund av ett meddelande i Whatsapp. Ingen har ännu ställts till svars för mordet, trots att mordet skedde helt öppet och dessutom spelades in.
En selfie som Deborah Samuel tog innan hon gick bort.
Attacken mot Deborah inträffade Detta inträffade den 12 maj 2022 vid hennes universitet, i delstaten Sokoto i nordvästra Nigeria. Deborah attackerades av muslimska kurskamrater som menade att hon hade hädat.
Anklagelsen grundade sig på ett röstmeddelande som Deborah hade lagt upp i chatplattformen Whatsapp, i en gruppchat för studenter. Detta kränkte andra studenter, som sedan hotade henne. Innan hon kunde föras i säkerhet blev hon stenad av en mobb, som därefter satte eld på hennes kropp.
Strax därpå arresterades två misstänkta och anklagades för förberedelse till brott och för att ha medverkat till uppvigling. Båda är brott som man kan släppas för mot borgen. Open Doors har inga uppgifter om utredningen om dessa två.
Debatt om polisens effektivitet
En talesperson för polisen twittrade förra månaden att ”vi kan hämta upp vilken gärningsman som helst, var som helst i världen. Begå bara vilket brott som helst och flytta till vilket land som helst. Vi ger dig max tre veckor, sedan har du fått en gratisbiljett tillbaka”, och menade att rättvisan i landet är effektiv.
Uttalandet har fått nigerianer att ifrågasätta myndigheterna, eftersom ingen ännu har ställts till svars för mordet på Deborah. Till exempel menade en annan Twitter-användare att Deborahs mördare är några som polisen ”borde ta inom 3 veckor eftersom de är i högsta grad levande och befinner sig i den här delen av världen.” En annan person skriver: ”Du har fortfarande inte fångat in Deborahs mördare. Bara en påminnelse".
Open Doors expert: ”Åtala förövarna”
Open Doors juridiska expert för Afrika söder om Sahara, John Samuel, konstaterar att mordet på Deborah och den efterföljande frånvaron av åtal visar på den straffrihet som har blivit praxis i Nigeria, särskilt när offren är kristna från de norra delarna av landet.
– Vi fördömer mycket starkt det konstanta våldet och bristen på rättvisa. Vi uppmanar den nigerianska regeringen att åtala förövarna och uppfylla sin skyldighet att skydda alla medborgare och garantera respekten för religions- och trosfrihet, säger han.
Flest kristna dödas i Nigeria
Enligt Open Doors landrapport används falska hädelseanklagelser för att framkalla upplopp och attacker mot kristna i norra Nigeria, där delstaterna har infört sharialagar. En vecka efter mordet på Deborah greps en annan kristen kvinna, anklagad för hädelse. Enligt uppgifter ska kvinnan ha vidarebefordrat ett Whatsapp-meddelande till kollegor, i vilket hon fördömde mordet på Deborah. Kvinnan är fortfarande vara häktad.
På senare år har våldet ökat i Nigeria. Attacker av jihadistgrupper, som till exempel Boko Haram, dess sidogren ISWAP, militanta Fulaniherdar och en rad kriminella grupper samt militärens motattacker är ansvariga för dödandet av hundratusentals människor, och att minst tre miljoner människor har tvingats på flykt.
Fler än 5000 kristna dog för sin tro i Nigeria under 2022. Enligt Open Doors landrapport representerar de närmare 90 procent av det globala antalet kristna som dödades för sin tros skull.
Läs mer:
Fortfarande oroligt efter mord på student