När Daisy Htun*, en av Open Doors samarbetspartners i Myanmar, först träffade pastor Yang* för flera år sedan mötte hon en man som var full av liv och hopp.
Men nu fyra år senare - efter en pandemi och en militärkupp som lett till inbördeskrig - känner Daisy knappt igenom mannen när hon träffar honom.
– När jag mötte honom igen blev jag chockad av att se förändringen i hans ansikte och beteende. Hans ögon hade förlorat sin flans, han hade veck i pannan, gått ner i vikt och hade ett trött och allvarligt ansiktsuttryck. Han såg ut som en sliten soldat eller en trött lantbrukare, säger hon.
Pastor Yang går igenom varje dag i visshet om att hans liv kan vara i fara.
– Det är bara Guds beskydd som gör att vi fortfarande lever, säger han.
Ovanligt med demonstranter
När militärkuppen skedde var pastor Yang och hans fru nygifta.
– Jag minns tydligt den där ödesdigra dagen 2021. Min fru och jag var på marknaden för att köpa mat, när jag såg några demonstranter som gick förbi oss. Min fru tog några bilder med sin mobil, eftersom det var en ovanlig syn, säger han.
Men det ovanliga i den nya situationen byttes snart mot fara, när paret stoppades av polisen på vägen hem.
– De såg bilderna av demonstranterna i min frus mobil och började förhöra oss. Eftersom jag jobbade som ungdomspastor då misstänkte de mig för att vara ledare för ungdomarna som deltog i demonstrationen. De lät oss gå, men vi kände oss inte trygga och bestämde oss för att lämna staden, säger Yang.
Förföljelse under tidigare militärregimen
Att en militärjunta tar makten är en alltför bekant verklighet för många invånare i Myanmar. Tio år innan den senaste kuppen stod landet under en militärdiktatur som hade haft makten i nästan 50 år. Under den tidigare militärregimen blev kristna måltavlor och fick utstå tvångskonverteringar, diskriminering och förföljelse. De visste därför att militärkuppen 2021 riskerade att föra med sig förföljelse igen.
Snart eskalerade de inledande protesterna till ett fullskaligt krig i många delar av landet. För att fly undan striderna flyttade pastor Yang och hans fru till en ny stad där de hyrde ett hus. Men konflikten spreds så småningom även till deras nya stad och tvingade dem att flytta ännu en gång.
Kristna levde under förtryck redan innan militärkuppen, men efter kuppen förvärrades situationen och det har blivit en fråga om liv och död. Luftangrepp från militären riktades ofta mot kyrkor och områden som mestadels befolkades av kristna. Tusentals människor dödades och familjer tvingades på flykt. Kristna ledare som Yang utsattes för trakasserier, våld och hot.
Miliser riktar in sig på kristna
I den nya staden började Yang arbeta som pastor i en liten församling, men hans tjänst mötte ständigt motstånd.
– En gång när vi hade samlats för en gudstjänst klagade grannarna hos de lokala myndigheterna om att vår bön var väldigt högljudd. På grund av det stängdes vår kyrka av myndigheterna, minns han.
Utöver hotet från militären förföljdes pastor Yang och hans församlingsmedlemmar också av milisgrupper som stödjer militären. Dessa grupper är ökända för att fängsla kristna och sedan kräva lösensummor.
– Sådana händelser upprepades många gånger. På grund av det valde många församlingsmedlemmar att fly från byn, säger Yang bistert.
Även Yang och hans familj råkade ut för milisen, som stal Yangs motorcykel och sparpengar.
– Men det var inte allt. De kom tillbaka några dagar senare för att plundra vårt hus igen. Då bestämde vi oss för att flytta ännu en gång, säger han.
Brottas med maktlöshet som pappa och make
Utöver den dagliga kampen för överlevnad har det varit svårast för pastor Yang att se hur hans familj har påverkats. Livet har varit mycket svårt och skottlossningar och bombexplosioner har varit en del av vardagen. Hans fru har fått hjärtproblem och barnen är rädda för höga ljud.
– Som make och pappa känner jag mig ibland maktlös eftersom jag inte kan få min egen familj att känna sig trygg, säger han.
Samtidigt ser han hur Gud verkar i hans liv.
– Trots att vi känner oss desperata och ibland saknar hopp ibland så vet vi att Gud är med oss. Han har beskyddat oss fram till den här dagen och vi kan fortfarande tjäna honom. Vår familj ber tillsammans varje kväll, om att Gud ska ge oss styrka att gå igenom detta Röda av i våra liv. Vi läser Psalm 23 innan vi går och lägger oss, säger Yang.
"Bönerna från kristna skyddar oss"
Efter att pastor Yang och hans familj hade flyttat in i sitt nuvarande hem kände de sig utmattade. Det var som att uppbrotten hade vunnit över familjen. Vid den tidpunkten träffade Yang Open Doors kontakt, som bjöd in honom till en förföljelseförberedande utbildning.
– Jag var överväldigad av att träffa Open Doors samarbetspartner. Det dröjde inte länge förrän jag inledde ett samarbete med dem för att nå ut till kristna som befinner sig på flykt. Efter att ha varit med på deras förföljelseförberedande utbildning deltog jag även i en samling för pastorer och ledare som de arrangerade, säger Yang och fortsätter:
– Jag insåg att den här utbildningen var helt nödvändigt för mig, eftersom jag så många gånger känt mig isolerad från andra kristna på grund av dåliga telefonanslutningar och att internet ligger nere, säger Yang.
I dag leder Yang själv workshops för andra pastorer och ledare, ett arbete som är mycket riskfyllt.
– Jag har stött på militären många gånger under mina resor till dessa möten. Jag måste besvara deras frågor på ett vist sätt, annars kan de bli misstänksamma och fängsla eller döda oss, berättar Yang.
Han berättar att han och några pastorskollegor en gång tvingades ner på marken av en grupp soldater.
–Våra väskor söktes igenom och vapen riktades mot våra huvuden. De frågade oss upprepade gånger om syftet med vår resa. Lyckligtvis kunde jag komma på bra svar och vi tilläts åka vidare. Vi vet att bönerna från kristna över hela världen skyddar oss, konstaterar han.
Pastor Yang bor i ett område som inte påverkades av jordbävningen 28 mars, så de har varken drabbats fysiskt eller materiellt. Däremot är de, som hela befolkningen, drabbade indirekt, då det har skett en stor prisökning på flera viktiga basvaror.
*Namnen är ändrade säkerhetsskäl.
Utrusta kristna som befinner sig på flykt: