Skänk en gåva 
 
Åter Irak
 

Kyrkklockorna ringer, men det är ingen som hör dem, då byn är tom på människor.

”Det verkar meningslöst att ringa i kyrkklockorna i en by utan befolkning. Men klockorna för med sig ett budskap – de kristna har kanske lämnat byn, men de förbereder sig för att komma tillbaka”.

Prästen Thabet besöker sin forna hemby Karamles, som är en av de städer på Nineveslätten som Islamiska Staten intog 2014. Människor flydde, och området praktiskt taget tömdes på kristna. Samtidigt förstörde IS nästan alla kristna symboler i området.

Många hamnade i flyktingläger i grannländerna eller i mer säkra delar av Irak, de som hade råd eller möjlighet tog sig till Europa. Flera av dem har tappat hoppet om att någonsin kunna återvända, andra planerar redan för att bygga upp samhällena igen.

”Genom att återvända förmedlar vi hopp till våra barn, vi visar dem att nästa generation har en framtid i landet”, säger ett par som är redo att flytta hem.

Det finns hopp

Fyra punkter hindrar de kristna från att flytta tillbaka till Nineveslätten: Det är ännu inte säkert, i en del byar är det inte tillåtet att flytta tillbaka, det saknas infrastruktur och en majoritet av husen är förstörda eller obeboeliga.

Open Doors gör flera insatser för att hjälpa familjer att återvända hem:

  • Vi stöder tre hjälpcenter som nyligen bildats. Genom centren kommer kristna familjer att få hjälp att återuppbygga sina hem, men också möjlighet till ett mer långsiktigt stöd.
  • Vi stödjer flera fabriker som dels ger familjer en inkomst, dels producerar material, och utbildar personal att kunna återuppbygga städerna igen.
  • Vi bistår präster som stöttar och hjälper familjer att flytta tillbaka.
  • Vi är redo att understödja byggandet av temporära förskolor, för att bistå återvändande familjer med utbildning.

Nu behöver vi din hjälp för att förmedla en ny framtid för Iraks kristna befolkning.

Ge din gåva via Swish: 900 30 54 (märk gåvan: Åter Irak).

swish

Eller använd knappen för att ge med kort eller banköverföring:

 Åter Irak


Stå upp för Mellanösterns kristna

Vi är övertygade om att kyrkan har en framtid i Mellanöstern, men de behöver vår hjälp. Och vi vill få världens ledare att agera.

Vad med och påverka situationen för de kristna i Mellanöstern. Skriv på vår namninsamling.